Jinekolojik Onkoloji

Jinekolojik Onkoloji

 


Jinekolojik Onkoloji kadınlarda genital organlar ile alakalı olan kanserler ve kanser öncüsü lezyonlar ile alakalı bir bilim dalı olarak bilinmektedir. Jinekolojik Onkoloji cerrahisi Uzmanlar kanser tedavileri için geniş kapsamlı bir eğitim alırlar. Bu nedenle Jinekolog onkolog, Jinekolog kanser olan kadınların tanı konulmasında önce olmuşlardır. Hastane tedavisinde Medikal Onkolog, Patolog, Radyolog, Radyasyon Onkolojisi ve hemşireden oluşan ekipler yer alır.
Jinekolojik Onkoloji’nin İlgi Alanına Dahil Olan Hastalıklar
Jinekolojik Onkoloji alana dahil olan hastalıklar Rahim ağzı(serviks), Uterus(rahim), yumurtalık(over) ve tubalardan kaynaklanan kötü huylu(malign) Kadın dış genital organı( vulva), olarak bilinirler. Bu kötü ile hastalıklara karşı dönüşme riskini tamamen ortadan kaldırma yolunda tedaviler uygular.
Kadınlarda genital organları kötü huylu hastalıklardan korumak ve teşhis etmek amacıyla multidisipliner bir yaklaşımla jinekolojik yöntemleri gerekiyor. Jinekolojik Onkoloji kadın hastalıkları ile alakalı pek çok bölüme bakar. Kadınların üreme organları ile alakalı tanı ve teşhis konulduktan sonra tedavi yöntemi belirlenir.
Jinekolojik Onkoloji Bölümü Neye Bakar?
• Rahim Ağzı Kanseri
• Yumurtalık (Over) Kanseri
• Endometrium (Rahim İçi Zarı) Kanseri
• Kadın Üreme Organı Kanserleri
Jinekolojik Onkoloji Tedavisinde Kullanılan Yöntemler Nelerdir?
Jinekolojik Onkoloji tedavisinde pek çok tanı ve tedavi yöntemi bulunur. cerrahi müdahale Kemoterapi brakiterapi ve ilaç tedavisi başta olmak üzere bu yöntemlerin tamamı kullanılabilmektedir.
Brakiterapi: Brakiterapi: Radyo Radyoterapi tedavisi verilen isim olarak biliniyor. Bu tedavi türünde kanserli hücrelere doğru ışın verebilme amacı ile vücudun küçük radyoaktivite kaynaklarının geliştirilmesi şeklinde yapılmaktadır. Brakiterapi yönteminin en büyük avantajlarından bir tanesi de yüksek doz verildiği zaman sağlıklı dokuların korunması sağlanmaktadır.
Kemoterapi ve Radyoterapi: Kemoterapi ilaçlı kanser tedavisi anlamını taşımaktadır. Kanserli hücrelerin etkileyen ve gelişimin önüne bir tedavi türü olarak bilinmektedir. Radyoterapi ise kanser başta olmak üzere pek çok hastalığın tedavisinde kullanılır. Kanserli dokunun zamanla yok olmasını sağlayan bir süreç olarak günümüz tedavilerinde sıklıkla tercih edilmektedir.
Vuvektomi: Kadın dış genital organında meydana gelen kanser türlerinin tedavisinde kullanılır. Dış genital organlar alınabilir diğer bir adı ise vulvada olarak bilinmektedir.