Kadın Doğum Hastalıkları
Kadın Doğum Hastalıkları
Kadın hastalıkları; üreme organı ille ilişkili olarak ortaya çıkan rahatsızlıklardır. Kadın Doğum hastalıkları uzmanlık alanı olarak “Jinekoloji ve Obstetrik” branşları ile tanımlanırlar. Peki ama bu branşlar tam olarak hangi alanlarda çalışmalar yapar? Bu soruların kısaca cevabını şu şekilde vermek mümkündür.
Jinekolojinin Çalışma Alanları Nelerdir?
Genel anlamda jinekoloji kadın doğum organlarının yani; rahim, rahim ağzı ve vulva tüpler gibi takibi, hastalık ve tedavileri ile ilgilenen tıp dalıdır. Genellikle teşhis ve tedavi kısmında çalışmalar yapılır. Çoğunlukla kadın hastalıkları adı verilen bilim dalı jinekolojiyi içine almaktadır.
Obstetrik Çalışma Alanları Nelerdir?
Kadınlarda oluşan kısırlık, hamilelik takibi ve doğum organlarında ortaya çıkan hastalık ve sorunlarla ilgili çalışmalar yapan bilim dalının ismi ise obstetrik olarak bilinir. Genellikle kısırlık, rahim sorunları ve tüp bebek – kısırlık tedavisi gibi uygulamalarda bu dalın çalışmaları altında şekillenmektedir.
Kadın doğum hastalıkları dediğimiz zaman bu iki bilim dalının ortaklaşa çalışması akıllara gelebilir. Yüksek riskli gebelerden, cinsel bozukluklara, menopoz ve kanserlerden ergen jinekolojisi ile ilgili akıllara gelen tüm rahatsızlıkların teşhis – tedavisini kadın doğum hastalıkları üstlenmektedir.
Genellikle kadın doğum hastalıkları dendiğinde akıllara kısırlık – tüp bebek ve gebelik ile ilgili sorunlar gelir. Oysa ki, bu süreç içerisinde her sağlıklı kadının belli aralıklarla kontrollerini yaptırması gerekmektedir.
Şurası unutulmamalıdır ki, kanser başta olmak üzere pek çok hastalık doktorların erken tanısı çok erken müdahale imkânı bulunması sağlanmaktadır. Özellikle her üç vakadan biri şans eseri tespit edilmektedir. Zaman kaybetmeden müdahale edilmesi bu bakımdan büyük bir önem taşır.
Çocuk ve Doğum ile Alakalı Sorunlar
Jinekolojinin en büyük çalışma alanları arasında gebelik ya da gebelik sorunları yer almaktadır. Adet düzensizliğinden başlayarak, takibin yapılması ve çocuk isteyen ebeveynlerin gözlemlerinin sağlanması açısından son derece önemli bir bilim dalıdır.
Genellikle önemsenmiyor olsa da adet düzensizlikleri, vajinal akıntılar, aniden başlayan sancılar, uzun süren adetler ya da idrar kaçırma gibi problemler kadın hastalıkları ile alakalı ipuçları veriyordur. Bunların tespitinin yapılması ve zaman kaybetmeden müdahale edilmesi gerektiği unutulmamalıdır.
İlerleyen yaşlarda sorunlarla karşılaşmamak için, iki senede bir jinekoloğa muayene olmanız tavsiye edilmektedir.