Tüp Bebek Tedavisi

Tüp Bebek Tedavisi

Çocuk sahibi olamayan çiftler için uygulanan tüp bebek tedavisi, yüksek başarı oranı ile dikkatleri üzerine çeken bir üreme yöntemidir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en fazla tercih edilen kısırlık tedavisi olarak ilk sırada tüp bebek tedavisi ismi geçmektedir.

Kısaca tüp bebek tedavisini şu şekilde açıklamak mümkündür:

Anne ve babadan alınan üreme hücreleri, özel bir ortamda bir araya getirilerek embriyo elde edilmesi sağlanır. Kontrollü şekilde yapılan bu işlem neticesinde oluşan embriyo anne rahmine yerleştirilir ve hamilelik süreci düzenli olarak takip edilir. Tüm bu süreçte, annenin dikkat etmesi gerekenler belirlenir ve süreç sıkı bir şekilde takip edilir.

Tüp Bebek Tedavisinde Süreç Nasıl İşler?

Öncelikle tüp bebek tedavisinin bir süreç olduğunu unutmamak gerekmektedir. Çiftlerden her zaman için sabırlı olmaları ve doktor ile iletişim içerisinde olmaları tavsiye edilir. Bu süreç içerisinde ilk adım hiç şüphesiz “çiftin değerlendirilmesi” olarak öne çıkar.

Yumurtalıkların uyarılması, toplanması ve klasik tedavi yönteminden destek alınarak döllenmenin sağlanması ve neticede embriyo transferi tüp bebek tedavisinin aşamaları olarak dikkatleri çeker.

Tüp Bebek Tedavisi Ne Zaman Tavsiye Edilir?

Tüm dünyada kabul edilen tüp bebek tedavisi önerisi genellikle şu şekilde ortaya dikkatleri üzerinde toplar: Öncelikle 35 yaşının altında ki çiftlerin 1 sene boyunca korunmasız bir şekilde ilişkiye girmesine rağmen hala hamilelik oluşmamışsa tüp bebek tedavisi tavsiye edilmektedir.

35 – 45 yaş aralığındaki adaylarda özellikle anne adaylarında hamile kalma şansı (özellikle 40 yaşın üzerinde) daha düşük olduğundan dolayı özel bir tedavi yöntemlerinden destek alınabilir. Bu konuda alınan veriler ülkeden ülkeye farklılık gösterir. Örneğin Türkiye’nin de içinde bulunduğu Doğu Avrupa ülkelerinde 30 yaş altındaki kadınlarda %60 civarında başarı elde edilmiştir. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de 40 yaşın üzerindeki kadınlarda başarı oranının ne yazık ki %25’in altına düştüğünü belirtmek yanlış olmayacaktır.

Ağrılı Bir İşlem midir?

Yumurta toplama işlemi ağrılı bir işlem değildir. Öncelikle bu konunun bilinmesi gerekmektedir. Yine de anne adayı rahatsız olacaksa anestezi yapılarak bu işlem tamamlanabilir. Bir diğer soru ise şudur ki, tüp bebek tedavisinde düşük ihtimali, normal gebeliklerle çok da farklı oranlar vermez. Yalnız, az da olsa tüp bebekte düşük olasılığının daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz.