Ürojinekoloji
Ürojinekoloji
Genellikle kadın hastalıkları ve doğum ile ilgili üroloji branşların kadınlarda aktif şekilde mesane pelvik organ sarkmaları, idrar kaçırma şikayetleri gibi sorunların tedavisi için Ürojinekoloji alanı tercih edilir.
Bunların dışında genital bölgede şekil bozuklukları ya da fonksiyon kaybı gibi sorunların tanısı ve tedavisinde de Ürojinekoloji alanı hizmet vermektedir. İdrar kaçırma özellikle de kadınlarda sıklıkla görülen bir hastalıktır. Bunun yanı sıra menopoz sonrası her iki kadından birinde görülebilir. genital organlarda sarkmalar veya şekil bozukları ise ilerleyen yaşlarda sıklıkla ortaya çıkar.
Yaşanan bu hastalıklar hastaların yaşam kalitesini ciddi şekilde azalttığı gibi cinsel fonksiyonlarını da bozabilir. İdrar kaçırma organ sarkması veya genital bölgede şekil bozuklukları olması halk arasında genellikle utanılan ya da kabul edilmek istenilmeyen hastalık grubuna girmektedir. Hastalar genellikle şikayetlerini söylemekten çekinirler veya hiç söylemezler. Bununla alakalı birçok hastada hangi bölüme gideceğini bilemez. Bu durum hem hastalığın gecikmesini hem de ilerlemesine yol açar. Eğer hasta bu tarzda şikayetlere sahipse en hızlı şekilde tedavi edilmelidir. Aksi takdirde hastalığın ilerlemesi ile birlikte yaşam kalitesinde ciddi bir düşüş olacaktır.
Ürojinekoloji Alanında Tanı Ve Tedavi Konusunda Beraber Çalışılan Branşlar
Ürojinekoloji alanında tanı ve tedavisinde birlikte çalışılan branşlar;
Kadın doğum, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, nöroloji, üroloji, psikiyatri ve radyoloji olarak bilinmektedir.
Ürojinekoloji Alanında İdrar Kaçırma (Üriner İnkontinans) Sorunu İçin Uyguladığımız Tedavi Yöntemleri
Menopozdan sonra her iki kadından bir tanesini de idrar kaçırma sorunları sıklıkla görülebilir. Bu gibi durumlarda hastanın mutlaka tedavi görmesi gerekmektedir. Uygulanan tedavi yöntemleri sonrasında bu hastalığı kalıcı olarak ortadan kaldırılabilir.
Mesane egzersizleri, planlı tuvalet egzersizleri, elektriksel stimülasyon, sentetik materyal enjeksiyonları gibi tedavi yöntemleri ile birlikte bu haftalık ortadan kaldırılabilir. Eğer hastalık herhangi bir şekilde düzelme göstermez ise ya da istenilen seviyeye gelmediyse farmakolojik tedavi yani ilaç tedavisi de tercih edilebilir. İdrar kaçırma gibi hastalıklar medikal tedavinin yeri ve önemi son derece büyüktür. Ani işeme hissi ve idrar kaçırmada genellikle ilaç tedavisi tercih edilir.